ارائه مدل توسعه حمایت گرای دولت در حوزه فرهنگی با رویکرد آمیخته - رضوی نیا حمید; نسیمی محمد علی; نسیمی محمد حسن (مدیریت، آموزش و توسعه در عصر دیجیتال)
پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل توسعه حمایت گرای دولت در حوزه فرهنگی انجام شد. روش تحقیق حاضر به صورت آمیخته بود. مشارکت کنندگان در بخش کیفی شامل نخبگان دانشگاهی و مدیران ارشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تحصیلات مرتبط با موضوع تحقیق، داشتن تجربه کاری بالای 10 سال، آگاه در حوزه سیاستگذاری فرهنگی به تعداد 16 نفر بودند. جامعه آماری پژوهش حاضر در بخش کمی دلفی فازی جهت غربالگری ابعاد، مؤلفه‌ها و شاخص‌های پژوهش و تعیین اهمیت شامل 12 نفر خبره انتخاب شدند. همچنین جامعه آماری در ادامه بخش کمی نیز شامل مدیران ارشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بودند که 128 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق حاضر در بخش کیفی شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پژوهش، پرسشنامة محقق ساخته از بخش کیفی بود. در این پژوهش به منظور تحلیل داده های گردآوری شده، در بخش کیفی، از روش تحلیل قالب و شبکه مضامین با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ای و در بخش کمی از دلفی فازی، تحلیل عاملي تاييدي و اولویت بندی بهترین - بدترین با کمک نرم افزار های اس پی اس اس، اسمارت پی ال اس و لینگو استفاده شد. در مجموع 191 کد اولیه و از این کد های اولیه 57 مضمون پایه از متن مصاحبه ها برای مدل توسعه حمایت گرای دولت در حوزه فرهنگی استخراج گردید. در ادامه پس از مقوله بندی 17 مضمون سازمان دهنده حاصل شد. پس از تحلیل متن مصاحبه ها در مرحله نهایی با بررسی مضامین سازمان دهنده 6 مضمون فراگیر تحت عنوان بودجه و منابع مالی، سیاستگذاری و قوانین، زیرساخت ها و تسهیلات، آموزش و پژوهش، ترویج و تبلیغات و حمایت از هنرمندان و فعالان فرهنگی بدست آمد. بر اساس نتایج دلفی فازی همه عامل‌های مدل توسعه حمایت گرای دولت در حوزه فرهنگی از اهمیت مورد انتظار برخوردار بوده و مورد پذیرش خبرگان موضوع تحقیق قرار گرفت. در مرحله بعد از با استفاده از تکنیک تحلیل مسیر مشخص شد عدد معناداری مسیر مابین تمامی متغیرها، از 96/1 بزرگ‌تر و نیز سطوح معنا‌داری حاصله از مقدار 05/0 و حتی 01/0 نیز کمتر می‌باشد، لذا تمامی روابط فوق مورد پذیرش قرار می‌گیرد. اولویت بندی شاخص های مدل توسعه حمایت گرای دولت در حوزه فرهنگی نشان داد که بعد بودجه و منابع مالی با وزن (287/0) در رتبه اول؛ بعد زیرساخت ها و تسهیلات با وزن (243/0) در رتبه دوم؛ سیاستگذاری و قوانین با وزن (151/0) در رتبه سوم؛ حمایت از هنرمندان و فعالان فرهنگی با وزن (139/0) در رتبه چهارم؛ آموزش و پژوهش با وزن (101/0) در رتبه پنجم؛ ترویج و تبلیغات با وزن (079/0) در رتبه ششم قرار دارد.