اعتباریابی الگوی برنامه درسی آموزش سواد رسانه ای دیجیتال - والی پور محمد; محمدی مجید; حسنی رفیق (مدیریت، آموزش و توسعه در عصر دیجیتال)
هدف این پژوهش، اعتباریابی الگوی برنامه درسی آموزش سواد رسانه‌ای دیجیتال با استفاده از روش‌های ترکیبی کیفی و کمی است. این پژوهش از نوع توسعه‌ای با رویکرد ترکیبی انجام شد. در مرحله کیفی، از روش سنتزپژوهی مبتنی بر تحلیل محتوای ۳۸ مطالعه معتبر داخلی و خارجی در حوزه برنامه درسی سواد رسانه‌ای استفاده شد. سپس با بهره‌گیری از چارچوب هفت‌مرحله‌ای سندلوسکی و باروسو، مؤلفه‌های اصلی الگو استخراج شدند. در مرحله کمی، به‌منظور ارزیابی اعتبار الگو، از نظر ۸ نفر از متخصصان برنامه‌ریزی درسی و سواد رسانه‌ای استفاده شد و سپس پرسش‌نامه‌ای میان ۳۴۶ نفر از معلمان دوره متوسطه اول توزیع گردید. برای تجزیه‌ و تحلیل داده‌ها از شاخص‌های CVR، CVI، پایایی ترکیبی (C.R)، روایی همگرا (AVE) و مدل‌سازی معادلات ساختاری در نرم‌افزار LISREL استفاده شد. نتایج نشان داد که تمامی مضامین الگوی پیشنهادی دارای روایی محتوایی قابل قبول (CVR و CVI بیشتر از 0.70) بودند. پایایی ترکیبی در تمامی ابعاد بالاتر از 0.89 و میانگین واریانس استخراج‌شده (AVE) نیز در تمامی مؤلفه‌ها بیشتر از 0.70 بود. بارهای عاملی استاندارد شده در تمامی مسیرها معنادار و در دامنه 0.671 تا 0.891 بودند که بیانگر برازش مناسب مدل مفهومی با داده‌های تجربی است. الگوی طراحی‌شده از اعتبار مفهومی و تجربی مناسبی برخوردار بوده و می‌تواند به‌عنوان چارچوبی معتبر برای طراحی برنامه درسی آموزش سواد رسانه‌ای دیجیتال در نظام آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.