شناسایی ابعاد توسعه حرفه‌ای معلمان ابتدایی استان کردستان - رستگار لطیفه; قلاوندی حسن (مدیریت، آموزش و توسعه در عصر دیجیتال)
هدف از انجام این مطالعه، شناسایی ابعاد توسعه حرفهای معلمان ابتدایی استان کردستان بود. روش تحقیق به صورت کیفی بود. اطلاعات تحقیق به وسیله مصاحبه جمع آوری شد. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان و متخصصان در حوزه آموزش و پرورش و علوم تربیتی و معلمان با سابقه به تعداد نامحدود بودند که تعداد 20 نفر تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت گلوله‌برفی بود که از مصاحبه شوندگان خواسته شد افرادی مطلع در رابطه با موضوع پژوهش را جهت انجام مصاحبه‌های بعدی معرفی نمایند. داده‌های اولیه به شیوه مصاحبه گردآوری شدند. مطابق فرایند روش شناختی، طی سه مرحلۀ کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی با استفاده از نرم افزار MaxQDA، نخست از دل تعداد زیاد انواع داده‌های اولیه، کدهای مرتبط با موضوع مشخص شدند؛ سپس به شیوۀ مقایسۀ مداوم از دل چندین کد، یک مفهوم استخراج شد و به همین شیوه سایر کدها نیز به مفاهیم تبدیل شدند. به این ترتیب، تعداد 6 مقوله اصلی از بین کل 104 کد باز شناسایی شده از مصاحبه، قابل استخراج است. 4 مقوله «برنامه درسی، ماموریت گرایی، عوامل شغلی و پاسخ به نیازها» به منزله شرایط علی در نظر گرفته شده است. هم چنین، از میان دیگر مقوله‌ها 3 مقوله «توسعه دانش، توسعه فردی و آموزش کارآمد» به عنوان مقوله محوری توسعه حرفه‌ای در نظر گرفته شدند. علاوه بر این، از میان دیگر مقوله‌ها 4 مقوله «عجین سازی فرد با شغل، بهره گیری همه جانبه از قابلیت‌های افراد، دانش افزایی و امکانات آموزشی» به عنوان مقوله زمینه‌ای در نظر گرفته شدند. هم چنین، از میان دیگر مقوله‌ها 2 مقوله «یادگیری سازمانی و استقلال مدارس به عنوان مقوله راهبردها در نظر گرفته شدند. ضمن اینکه، از میان دیگر مقوله‌ها 3 مقوله «اعتبارسنجی و ارزشیابی، مدیریت دانش و ویژگی‌های شخصیتی معلمان به عنوان مقوله عوامل مداخله گر در نظر گرفته شدند. در نهایت، از میان دیگر مقوله‌ها 2 مقوله «پیامدهای سازمانی و پیامدهای فردی به عنوان مقوله پیامدها و نتایج در نظر گرفته شدند.