ارائه مدل آموزش شهروند حرفهای در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران - مولی‌پور مریم; جاهد حسینعلی; سعیدی لیلا; سورانی یانچشمه رضا (مدیریت، آموزش و توسعه در عصر دیجیتال, 2025)
هدف پژوهش حاضر ارائه مدل آموزش شهروند حرفهای در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران است. مشارکت‌کنندگان این پژوهش، صاحب‌نظران و خبرگان دانشگاه آزاد اسلامی در حیطه آموزش عالی و مرتبط با متخصص در موضوع پژوهش بوده و دارای مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر بوده‌اند و انتخاب نمونه‌ها به روش نمونه‌گیری زنجیره‌ای هدفمند انجام و تعداد نمونه‌ها تا اشباع نظری داده‌ها به 15 نفر رسید.. علاوه بر انجام مطالعات كتابخانه‌ای و كتكاش در اسناد مرتبط بالادستی، ابزار جمع‌آوری داده‌ها، شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته در بخش میدانی بود که تا مرحله اشباع نظری ادامه یافت. برای تجزیه‌وتحلیل دادههای کیفی از روش تحلیل مضمون براساس الگوی آتراید-استرلینگ استفاده شد. به منظور سنجش پایایی از ضریب هولستی، ضریب پی اسکات، شاخص کاپای کوهن و آلفای کرپیندروف استفاده شد. در قسمت تحلیل مضمون از نرم افزار ATLASTI استفاده شده است. بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی از میان 164 شاخص (گویه) موجود، 24 مضمون پایه و 6 دسته مضمون سازنده به دست آمد و مضامین سازنده، پایه و فراگیر شناسایی شدند. ابعاد یا مضامین سازنده عبارت از برنامه‌ریزی آموزشی شهروند حرفه‌ای، زیرساخت‌های آموزشی، وضعیت آموزشی کنونی، تسهیل‌سازی آموزش، شکوفایی آموزش شهروند حرفه‌ای و رشد فردی بودند. مدل حاصل از این پژوهش، با ارائه برنامه‌های آموزشی گسترده و متنوع، به افراد امکان می‌دهد تا مهارت‌ها و دانش‌های لازم برای ورود به بازار کار و توسعه حرفه‌ای خود به عنوان شهروند حرفه‌ای به‌دست آورند. همچنین بر اساس نتایج، تأکید بر ارزش‌های اخلاقی و مشارکت اجتماعی در فرآیند آموزش، باعث تربیت شهروندانی مسئول و فعال در جامعه می‌شود که دارای توانایی‌ و مهارت‌ لازم برای حل مسائل و چالش‌های اجتماعی هستند.