شناسایی شاخص‌های كارآفرینی دیجیتال شركت‌های بین‌المللی ایرا‌ن: رویکرد فراترکیب - نیکبخت, زهره; داودی, سید محمد رضا; دلوی اصفهان, محمد رضا (مدیریت، آموزش و توسعه در عصر دیجیتال)
پژوهش حاضر با هدف ‌شناسایی شاخص‌های كارآفرینی دیجیتال شركت‌های بین‌المللی ایرا‌ن‌ با رویکرد فراترکیب انجام شد. این پژوهش از نظر هدف یک پژوهش کاربردی توسعه‌ای می‌باشد. برای شناسایی مقوله‌های پژوهش از تحلیل کیفی فراترکیب استفاده شد. در مرحله کیفی، یک جستجوی نظام‌مند‌ در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر داخلی و بین‌المللی انجام شد. محدوده زمانی جستجو سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۳ هجری شمسی معادل ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۵ میلادی را پوشش داد. در این فرآیند، تعداد ۷۱ مطالعه اولیه در زمینه کارآفرینی دیجیتال در شرکت‌های بین‌المللی ایران شناسایی شد. پس از غربالگری اولیه بر مبنای معیارهای ورود و خروج مشخص‌شده، ۶۶ مطالعه به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و وارد مرحله تحلیل شدند. برای بررسی اعتبار بخش کیفی از الگوی CASP استفاده شد. براساس نتایج، 47 مقوله فرعی حاصل گردید که با مفهوم‌بندی آنها، 15 مقوله اصلی شامل قابلیت‌های محوری، توانمندی‌های شخصیتی، رفتارهای مرتبط، همکاری و تعامل تیمی، نوآوری جمعی، رهبری گروهی دیجیتال، شبکه سازی و همکاری با اکوسیستم دیجیتال، فناوری‌های اطلاعاتی و زیرساخت‌های مجازی، نوآوری‌های مدیریتی، مدل‌های کسب و کار دیجیتال، رهبری نوآورانه در دنیای دیجیتال، زیرساخت‌های دیجیتال، خط‌مشی‌ها و قوانین دولتی، ارتقاء مهارت‌های فردی، فضای دیجیتال و مشتریان آنلاین حاصل شدند. نتایج نشان می‌دهد که در فرایند کارآفرینی دیجیتال شرکت‌های بین‌المللی ایرانی، قابلیت‌های رهبری و مدیریت به‌عنوان شاخصی مهم شناخته شده است؛ این امر بیانگر نقش کلیدی رهبران در جهت‌دهی به تحول دیجیتال و ایجاد فرهنگ نوآوری است. پس از آن، زیرساخت‌های امنیتی دیجیتال حائز اهمیت است که اهمیت حفظ امنیت داده‌ها و اعتماد کاربران در فضای دیجیتال را نشان می‌دهد. همچنین، زیرساخت‌های نرم‌افزاری و پلتفرم‌ها به‌عنوان بسترهای اصلی اجرای فرآیندهای دیجیتال در رتبه سوم مطرح شده‌اند که نشان‌دهنده نیاز به سیستم‌های تکنولوژیک پایدار و مقیاس‌پذیر است. قابلیت‌های فنی به‌عنوان چهارمین اولویت، بر اهمیت مهارت‌های تخصصی در بهره‌برداری از فناوری‌های نوین تأکید دارد و در نهایت، هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی به‌عنوان پنجمین اولویت، نشان‌دهنده گرایش به استفاده از فناوری‌های پیشرفته برای افزایش کارآمدی، پیش‌بینی و تصمیم‌گیری‌های هوشمند در فضای کارآفرینی دیجیتال است. این سلسله اولویت‌ها نمایانگر یک رویکرد جامع است که هم جنبه‌های مدیریتی، هم زیرساختی و هم تکنولوژیکی را در تسهیل موفقیت کارآفرینی دیجیتال مورد توجه قرار می‌دهد.