مدل‌سازی عوامل بنیادی در بودجه‌ریزی عملیاتی در نیروگاه‌های فسیلی ایران - رفیعی بلداجی , کوروش; رنجبر, محمدحسین; تهرانی, رضا (مدیریت، آموزش و توسعه در عصر دیجیتال)
هدف تحقیق حاضر مدل‌سازی عوامل بنیادی در بودجه‌ریزی عملیاتی در نیروگاه‌های فسیلی ایران بود. در این مطالعه، روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، میدانی بود. جامعه پژوهش صاحب‌نظران و پرسنل بخش مالی و حسابداری در نیروگاه‌های کشور در سال 1402 بودند که 115 نفر از آن‌ها با روش نمونه‌گیری در دسترس به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای گرداوری داده‌ها شامل فرم اطلاعات جمعیت‌شناختی و پرسشنامه محقق‌ساخته عوامل بنیادی در بودجه‌ریزی عملیاتی در نیروگاه‌های فسیلی ایران بودند که روایی و پایایی پرسشنامه محقق‌ساخته مورد تأیید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش یادگیری ماشین با توجه به الگوریتم بردار پشتیبان توسط نرم‌افزار SPSS Statistics 26 استفاده شد. نتایج نشان داد که از 100 درصد داده‌ها، 70 درصد برای یادگیری و 30 درصد جهت آزمایش در نظر گرفته شد. علاوه بر آن، مدل عوامل بنیادی در بودجه‌ریزی عملیاتی در نیروگاه‌های فسیلی ایران از کیفیت مناسبی برخوردار بود. چون که در بخش آزمایش روش یادگیری ماشین توسط الگوریتم بردار پشتیبان 73/72 درصد از داده‌ها پیش‌بینی شد و تنها 27/27 درصد خطا وجود داشت. همچنین، در بخش یادگیری روش یادگیری ماشین توسط الگوریتم بردار پشتیبان 85/65 درصد از داده‌ها پیش‌بینی شد و تنها 15/34 درصد خطا وجود داشت. در نتیجه، با توجه به کیفیت مناسب مدل عوامل بنیادی در بودجه‌ریزی عملیاتی در نیروگاه‌های فسیلی ایران می‌توان از عوامل شناسایی‌شده برای آن جهت بهبود بودجه‌ریزی عملیاتی در نیروگاه‌های فسیلی ایران بهره برد.