ارائه مدل کارآفرینی پایدار در دانشگاه نسل پنج (مورد مطالعه: دانشگاه آزاد اسلامی) - معصومی, اصغر; پایدار فرد, داود; نیکی اسفهلان , حکیمه (مدیریت، آموزش و توسعه در عصر دیجیتال)
هدف این پژوهش، طراحی و ارائه مدلی مفهومی برای کارآفرینی پایدار در دانشگاه نسل پنجم با تأکید بر بستر ساختاری، فرهنگی، آموزشی و اجرایی دانشگاه آزاد اسلامی است. تحقیق حاضر در قالب پاردایم تفسیری و بر اساس رویکرد کیفی است که برای تحلیل داده‌های بدست آمده، از راهبرد تحلیل مضمون استفاده شده است. جامعه آماری مدیران باتجربه مدیریتی در زمینه فناوری، نوآوری و کارآفرینی، پژوهشگران مرتبط با موضوع پژوهش، درگیر بودن در اکوسیستم نوآوری و کارآفرینی دانشگاه، نمایندگان بخش صنعت مرتبط با دانشگاه بود. ابزار گردآوری داده‌ها، مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته از 13 نفر خبرگان که به‌صورت هدفمند انتخاب شدند انجام شد. برای اعتبار سنجی از دو راهبرد بازبینی خارجی و تکثرگرایی استفاده شد. بر اساس یافته‌های پژوهش، پنج مضمون اصلی و بیست مضمون فرعی بدست آمد که مضامین اصلی ارزش‌ها و مأموریت دانشگاه، پیش‌نیازها، فرآیندهای کلیدی، ارزیابی نتایج، پیامدهای کارآفرینی پایدار است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‌دهد که تحقق کارآفرینی پایدار در دانشگاه نسل پنجم مستلزم توجه هم‌زمان به ابعاد ساختاری، فرهنگی، آموزشی، زیست‌محیطی و فناورانه است. مدل ارائه‌شده با شناسایی مؤلفه‌های کلیدی همچون رهبری تحول‌گرا، اکوسیستم نوآوری سبز، آموزش بین‌رشته‌ای، مشارکت ذی‌نفعان و ارزیابی اثرات پایداری، بستری منسجم برای سیاست‌گذاری و اقدام عملی در دانشگاه آزاد اسلامی فراهم می‌سازد. این مدل می‌تواند به‌عنوان نقشه راهی برای نهادینه‌سازی کارآفرینی مسئولانه، توانمندسازی نسل جوان و ایفای نقش دانشگاه در تحقق اهداف توسعه پایدار در سطح ملی و منطقه‌ای مورد استفاده قرار گیرد.