ابعاد مدل رهبری یادگیری محور بر توانمندسازی حرفه‌ای معلمان آموزش و پرورش استان مازندران - عالیشاه, مهدی; صالحی, محمد; یوسفی سعیدآبادی, رضا (مدیریت، آموزش و توسعه در عصر دیجیتال)
هدف از پژوهش حاضر ابعاد مدل رهبری یادگیری محور بر توانمندسازی حرفهای معلمان آموزشوپرورش استان مازندران بود. روش پژوهش، ترکیبی از نوع طرح تحقیق آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) بود. شرکتکنندگان پژوهش در بخش کیفی شامل خبرگان منتخب سازمان آموزشوپرورش استان مازندران با سابقه مدیریت در سال 1401 و 1402، جهت اتفاقنظر در روش تحلیل مضمون بودند، حجم نمونه در بخش کیفی بهصورت نمونهگیری هدفمند به تعداد 10 نفر تعیین شد. و در بخش کمی جامعه آماری شامل معلمان ادارات آموزشوپرورش32 منطقه و شهرستان استان مازندران بود. در بخش کمی حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان یه شکل تصادفی طبقهای برحسب منطقه آموزشی به تعداد 303 نفر تعیین شد. روش جمعآوری اطلاعات به روش کتابخانهای، و ابزار اندازهگیری در بخش کیفی مصاحبه نیمهساختاریافته و در بخش کمی شامل پرسشنامه محققساخته، که سؤالات آن برگرفته از دادههای حاصل از مصاحبه بود. تعیین روایی پرسشنامه تحقیق حاضر به دو روش 1. صوری و 2. محتوایی انجام شد، در روش صوری پرسشنامه در اختیار گروهی از خبرگان قرار گرفت و در روش محتوایی محاسبات مربوط به ضرایب AVE و CR مربوط به روایی گویههای پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. همچنین ضریب پایایی با استفاده از آزمون آلفای كرونباخ نیز مورد تایید قرار گرفت. یافتهها با توجه به نتایج حاصل از بخش کیفی و کمی پژوهش نشان داد كه 82 درصد توانمندسازی حرفهای معلمان به ابعاد رهبری یادگیری محور که شامل چهار مؤلفه اصلی بشرح: 1. عوامل محیطی، 2. عوامل فردی، 3. عوامل نهادی، 4. عوامل سازمانی و چهار مؤلفه فرعی بشرح: 1. جذب، 2. توسعه، 3. جبران خدمت، 4. ارزیابی عملکرد میباشد، وابسته است. با توجه به نتابج بدست آمده پیشنهاد شد که سازمان آموزشوپرورش استان مازندران در راستای تحقق این مقولات گامبهگام و بهتدریج با توجه به یک نقشه راه و برنامه استراتژیک درازمدّت عمل نمایند و بهمنظور جامه عمل پوشاندن آن تدوین یک برنامه عملیاتی ضرورت دارد. داشتن رویکرد پارادایمی با نگاه بومی و منطقهای نیز به تحقق آن کمک میکند.